Rotterdam krijgt ’s werelds eerste drijvende boerderij: Floating Farm

Vanaf het najaar van 2016 is het goed mogelijk dat het glaasje melk dat jij ’s ochtends drinkt, afkomstig is van een koe die verblijft op ’s werelds eerste drijvende boerderij. De ‘Floating Farm’ is een samenwerking tussen Courage 2025 (innovatiemotor van LTO en NZO), UitJeEigenStad (stadslandbouwer van Rotterdam) en Beledon (ontwikkelaar van drijvend vastgoed).

De drijvende boerderij moet inspelen op de steeds groter wordende vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten. In combinatie met een steeds groter wordend te kort aan (van goede kwaliteit) land- en akkerbouwgrond, willen de ontwikkelaars de ecologische voetafdruk van melk minimaliseren.

Dit wordt onder andere gedaan door de drijvende boerderij geheel zelfvoorzienend te maken met gesloten kringlopen voor meststoffen, water en energie. Zo is de boerderij uitgerust met zonne-panelen, wordt regenwater opgevangen en wordt het water uit de urine gescheiden om daarmee de voeding voor de koeien te laten kunnen groeien. Daarnaast is er een melkrobot aanwezig, een robot die de koeien van voer voorziet en een robot die de mest van de koeien verzamelt.

Drijvende ligstal met daaronder de fabriek

De drijvende boerderij komt te liggen in de Merwehaven in Rotterdam en bestaat uit een drijvende ligstal die door middel van een loopbrug verbonden is naar een naast gelegen weiland. Op de boerderij is plek voor ongeveer 40 koeien. Onder de ligstal bevindt zich de ‘fabriek’ waar de melk onder andere gebruikt wordt voor het maken van yoghurt, kaas en boter.

Hoewel het als een innovatief en lekker out-of-the-box idee klinkt, vraag ik me af hoeveel ‘zuiniger’ en beter voor het milieu is om (in Nederland) een geheel nieuw drijvend gebouw te moeten bouwen. Daarnaast hebben 2 koeien samen al zo’n 10.000 m2 gras nodig. Is het niet veel waardevoller om de technologie├źn te gebruiken om al bestaande boerderijen zelfvoorzienend en daarmee duurzamer te maken?

comments

Tosca

HBO Creatieve media & technologie | Pre-Master Interieurarchitectuur design | 23 | Creative | Concept Design | Food | Technologie | Trendresearch