TRAVEL: Tips voor Deventer (Netherlands)

Deventer is toch wel een beetje ‘mijn stad’. Ik ben ongeveer 12 kilometer vanaf Deventer ergens tussen de weilanden opgegroeid. Als wij ‘naar de stad’ gingen, dan gingen we naar Deventer. Om te shoppen, ik heb er een tijdje gewerkt (Talamini, de grootste (en lekkerste!) ijssalon van de wereld) en natuurlijk gewoon om lekker te eten en drinken.

Deventer is echt zo ontzettend leuk. Het heeft een hele oude binnenstad, maar ook een heel nieuw gedeelte (Het Boreelplein) en je zit direct aan de IJssel. Daarnaast heb je een stukje buiten het centrum zelfs een ‘foodhal’ en beschikt Deventer over een fantastisch subtropisch zwembad, misschien wel een van de mooiste en leukste van Nederland. Deventer is gewoon heel erg divers en ontzettend mooi!

Deventer binnenstad:

De Korte Bisschopstraat en De Lange Bisschopstraat
Voor de standaard winkels, zoals de Hema, H&M, Costes etc ga je naar de De Korte B(isschopstraat) en De Lange B(isschopstraat). Hier vind je de standaard winkels die je in de meeste andere steden ook vindt. Als je de Lange B dan helemaal uitloopt kom je langs het gemeentehuis en eindig je bij De IJssel. Een heel ander stukje Deventer. Als je links afslaat en een stukje langs de IJsel loopt, kun je daarna zo de binnenstad weer in en kom je uit op De Brink.

De Brink
De Brink is een groot plein waar ‘De Waag’ staat en waar allemaal terrassen en restaurantjes op uit komen. Vooral in de zomer en ’s avonds heel erg gezellig! Ik vind vooral St. Tropez echt heel erg leuk en lekker! Vanaf De Brink heb je toegang tot twee kleine straatjes:

De Kleine Ovenstraat en De Grote Ovenstraat
De Kleine Ovenstraat en De Grote Ovenstraat zijn twee parallel liggende straatjes met unieke(re) winkeltjes. Denk aan conceptstores en dergelijke. Wat je ook doet, loop in ieder geval even naar binnen bij De Hoge Ramen. Ook boekenwinkel Alternote is een bezoekje waard! Deze twee straatjes zijn gewoon echt heel erg leuk!

Walstraat
Als je eerst de ene straat inloopt en daarna via de andere weer terug kom je weer uit op De Brink (ha, logic!). Als je dan weer richting de grote winkelstraten loopt, kun je vlak daarvoor rechts De Walstraat in. In deze straat vind jaarlijks het ‘Dickens Festijn’ plaats waar echt 125.000 bezoekers af komen (!). Ook hier vind je iets kleinere en diverse winkeltjes. Wanneer je deze straat uitloopt kom je uit bij het Boreelplein.

Boreelplein:

Het Boreelplein is een stukje nieuwbouw in Deventer. Hier vind je een grote supermarkt, maar ook een Bever, Mediamarkt, Van Haren, dat soort dingen. Het voornaamste ding waarom het Boreelplein genoemd moet worden is (vind ik) door de Bioscoop, haha! De dichtstbijzijnde vanaf mijn ouders gezien en die hebben we hier op Terschelling natuurlijk niet 😉

DAVO:

Vanaf Het Boreelplein loop je daarna zo richting DAVO; de Deventer Stadsbrouwerij en proeflokaal. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar als ik mijn zusjes en vriendinnen mag geloven is het zeker ook een bezoekje waard. Het is een oud industrieel pand, waar je direct ziet hoe het bier gebrouwen wordt. Je kunt er een hapje eten en er is een terras waar je een (of meerdere) van de 12 speciaalbiertjes die op de tap zitten kunt nuttigen in het zonnetje!

Fooddock:

Nog een stukje verder buiten het centrum vind je Fooddock! Fooddock is een van de eerste ‘foodhallen’ van Overijssel. De Foodhal zit in De Zwarte Silo die in 1923 werd gebouwd als graansilo. Dit zwarte gebouw kun je simpelweg niet missen. Je vind er allemaal kleine eettentjes en een grote bar. Ook de DAVO-biertjes zijn hier te vinden! In de zomer is het extra leuk, dan eet je al je lekkers buiten op het terras aan het water!

Sportbedrijf De Scheg:

Ook een stuk buiten het centrum vind je Sportbedrijf De Scheg. Hier kun je zwemmen en schaatsen onder een dak! Ik haat schaatsen (lees: zwakke enkels), maar zwemmen in De Scheg is echt fantastisch! Het is een subtropisch zwemparadijs met een warm bad, koud bad, een stroomversnelling van binnen naar buiten, maar het meest geweldige van allemaal: 3 glijbanen waaronder een wildwaterbaan! OMG! Ik vind De Scheg dus 10x leuker dan Duinrell. Naast het zwemgedeelte hebben ze nu geloof ik ook een soort van ‘wellness’ gedeelte met sauna’s en een stoombad. Maar je kunt er dus ook schaatsen op een overdekte baan van 400 meter!

 

comments

Tosca

HBO Creatieve media & technologie | Pre-Master Interieurarchitectuur design | 23 | Creative | Concept Design | Food | Technologie | Trendresearch