TRAVEL: Tips voor Terschelling (Netherlands)

Momenteel woon ik alweer bijna 2 jaar op Terschelling! Ik heb ondertussen mijn favorieten plekken om te lunchen, mijn favoriete dingen om te doen en mijn favoriete plekken om biertjes te drinken. Hieronder mijn tips:

Doen:

Fietsen en wandelen 

Op Terschelling kom je alleen met de boot. Een auto meenemen kan, maar is behoorlijk prijzig. Dit is echter ook totaal onnodig, want op de (elektrische) fiets kom je waar je maar wil. Ga dan ook gewoon lekker fietsen en zie vanzelf waar je uit komt. Of ga lekker wandelen. Langs de haven, door de dorpjes, over het strand, door de duinen, op de Boschplaat; er is zoveel moois te zien! En vergeet ook vooral het stukje dijk niet! Zorg er wel voor dat je dit stukje doet wanneer er niet al te veel (tegen)wind staat 😉

De Pluktuin

De Pluktuin ligt tussen Hoorn en Oosterend en is sowieso de moeite waard om in de lente/zomer even naar toe te fietsen. Zoals de naam al zegt pluk je hier zelf je aardbeien, blauwe bessen, rode bessen, bloemen en nog veel meer. Drink ook zeker even een smoothie en eet een brownie!

Shoppen op West

Heb je zin om een lekker te shoppen? Dan maak je de meeste kans op West-Terschelling. Breng hier in ieder geval een bezoekje aan Fraai, Pand26, Sake Store, Lokaal, De Bionier en natuurlijk de Hema. Naast de Hema op West vind je in Midsland nog een Blokker, voor alles dat je nodig hebt.

Seinpaal-duin 

Wanneer je alle winkels op West gehad hebt, loop dan even het Seinpaal-duin op. Hier kijk je uit over heel West-Terschelling, de Waddenzee, het Groene strand en de duinen. Echt een mega uitzicht!

Zeehondentocht en sleepnetvissen

Ga met een bootje mee (max. tien euro per persoon) en ga naar de zeehonden of ga sleepnetvissen. Leuker dan dat je denkt en je zit even heerlijk op het water.

Oesters rapen met Flang in de Pan

Moet ik dit uitleggen?

Huifkartocht

Een huifkartocht door de duinen klinkt heel saai, maar is echt fantastisch. Het leukste is om een ‘prive-huifkar’ te huren. Voor bijvoorbeeld een verjaardag of vrijgezellenfeest. Vul koelboxen met corona’s, neem een paar zakken chips mee en je bent drie a vier uur zoet. Je drinkt Jutters op het strand bij een vuurtje en zingt onderweg de beste hits. Je geld dubbel en dwars waard.

Lekkere dingen halen bij Lokaal en De Bionier

Op West vind je Lokaal en De Bionier. Bij Lokaal vind je allerlei eilander specialiteiten. Ook haal je hier heerlijke (take-way) broodjes en bijvoorbeeld soepjes. De Bionier is een biologische supermarkt op West met ook allerlei lekkere Terschellinger producten!

Kaas halen bij Kaasmakerij De Terschellinger 

De aller-lekkerste kaas van Terschelling. Je kunt ter plekke kijken hoe de kazen worden gemaakt en natuurlijk proeven!

Een rondleiding door de Bunkers

Terschelling heeft een complex van 7 hectare waar meer dan 100 bunkers liggen, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. Door vrijwilligers worden deze nu geheel opgeknapt. Voor €7,50 neemt een gids je een uur lang mee langs verschillende bunkers! Echt heel tof!

En als het regent.. 

Kun je altijd nog naar het Wrakkenmuseum (Formerum), de Boekenboer (Formerum), ’t Behouden Huys (West-Terschelling) of naar het Natuurmuseum (West-Terschelling) met verschillende aquariums!

Restaurants:

-Loods 

Bij Loods (West-Terschelling) kijk je uit op de haven en het eten is heerlijk. Echt een favoriet! Ze hebben een uitgebreide kaart (lunch en diner) en de sfeer is ‘anders’ en ‘moderner’ dan het gemiddelde restaurant op Terschelling. En het leukste: bij de koffie na serveren ze gelukskoekjes!

-De Zee 

De Zee (West-Terschelling) is denk ik het kleinste restaurant op Terschelling. Het is net alsof je bij iemand in huis naar binnen stapt. De kaart is klein en simpel, maar zo lekker! Met hele fijne wijntjes en leuke bediening. Reserveren is handig, gezien de beperkte oppervlakte van het restaurant!

-Pura Vida 

Pura Vida is een van de nieuwe aanwinsten van Terschelling (Midsland) en het is fantastisch! Net als bij Loods en De Zee is de sfeer en de menukaart een stuk moderner dan bij menig Terschellinger restaurant. Je vind er dus geen varkenshaaspuntjes met cranberrysaus, maar biologische burgers, (sushi)bowls, bar bites, home-made sapjes en cocktails! Ook ’s avonds zit je hier prima voordat je de kroeg in duikt!

-‘T Golfje 

‘T Golfje (Midsland-Noord) is een boerderijtje aan de weg met een iets gastronomischer kaart. Je bent er dus wel een paar euro’s meer kwijt, maar dit allemaal is het zo waard. Zeker als je met je beste vriendinnen naar binnen wandelt. Zie dit dan ook meer als een volledige avond uit: je loopt om 18:00 uur naar binnen en komt pas om 00:30 intens gelukkig (en rozig van alle verschillende wijntjes) weer naar buiten.

-Caracol 

Caracol is vergelijkbaar met ’t Golfje, maar dan op West-Terschelling. Veel van de producten komen van Terschelling (denk aan Terschellinger lam, konijn, rund, kokkels, oesters en kruiden uit eigen tuin) en daar betaal je dan ook iets meer voor. En: In de winter is er op de donderdagen ‘aanschuifavond’ met een 3-gangen voor €16,00! #winning

-De Storm

De Storm (West-Terschelling) is een echt eetcafe dat eigenlijk altijd stampvol zit. Reserveren is dus handig. Hier eet je simpel, maar wel veel en lekker voor weinig geld.

-De Koffiepot

In Midsland vind je de Koffiepot, een restaurantje met een simpele maar goede kaart. Prijs/kwaliteitverhouding is beter dan bij menig ander restaurant op Terschelling, waar de tijd vaak stil is blijven staan en je te veel betaald voor wat je krijgt. Tegenwoordig zijn ze ook ’s avonds langer open en is het de ideale plek om een wijntje te drinken en te kijken naar alle jeugd die opweg is naar de Stoep en Wyb.

-Taartjes eten bij De Dis en De Ouwe Smidte

Wanneer je zin hebt in gewoon een lekker bak koffie met taart of iets ander zoetigs ben je bij De Dis (West-Terschelling) en De Ouwe Smidte (Midsland) aan het juist adres. De Dis is heel knus, gezellig en het ziet er uit als een foute huiskamer. De sfeer is echt heel erg leuk en de taartjes en brownies zijn een echte aanrader! Hier moet je gewoon even binnen zijn geweest. Op Midsland is De Ouwe Smidte een soortgelijke plek met lekker koffies, taartjes en chocola!

Strandtenten:

-De Walvis

De gele ‘strandtent’ op West-Terschelling, als je de boot afkomt links. Ga hier vooral heen voor een kopje koffie of bospaddenstoelenkrokketjes met  een prachtig uitzicht op het Groene Strand, het wad en kitesurfers. Lunch of diner is lekker, maar je betaald er zeker ook voor het uitzicht. Bediening is daarnaast niet altijd even snel. Als je daar rekening mee houdt is het heerlijk zitten.

-West aan Zee

West aan Zee is de perfecte strandtent wanneer je de hele dag op loungebanken wil bijkomen van je kater. Tussendoor bestel je het plankje met verschillende vissoorten en beter wordt je dag niet. West aan Zee is een strandtent zoals je deze in Scheveningen ook zou vinden, een iets uitgebreidere en creatievere kaart en gewoon heerlijk relaxen. Momenteel wordt het oude strandtent vervangen voor een paviljoen (strandtent op palen = ook in de winter open). Enige minpunt is net als bij De Walvis dat de bediening niet altijd even snel is.

-Strandpaviljoen De Branding

De Branding is naast Heartbreak Hotel tot nu toe het enige strandpaviljoen op palen. De kaart is simpel. De bediening en keuken rete snel. Soms misschien net iets te snel. Kom hier om te lunchen (deel geitenkaaskrokketjes, bitterballen en nachos!) en drink er ’s winters tijdens stormachtige dagen warme chocolademelk met slagroom.

-Zandzeebar

Bij de Zandzeebar chill net als bij West aan Zee de hele dag in loungebanken met een bucket Corona’s naast je. Chille muziek op de achtergrond en lekkere gerechtjes (om te delen). Houdt er hier wel rekening mee dat telefoons verboden zijn (een enkele foto maken mag) en in slaap vallen wordt bestraft met een waterpistool.

-Kaap Hoorn

Kaap Hoorn is eigenlijk geen strandtent, maar een duintent. Hij ligt namelijk net aan de andere kant van de duin en is daarom ook echt uniek. Bij Kaaphoorn kom je alleen wandelend (vanaf Formerum aan Zee bijvoorbeeld via het strand) of met de fiets. Eet hier sowieso een broodje Nemo! Ook worden hier in het naseizoen de beste feestjes gegeven. Kaap Hoorn is echt mijn favoriete strandtent!

-Heartbreak Hotel

Helemaal op het eind vind je Heartbreak Hotel, het tweede strandpaviljoen op palen. Heartbreak is geen hotel, maar een restaurant geheel in de stijl van Elvis. Hier eet je de beste burgers en drink je ’s winters warme chocolade melk met marshmallows.

Uitgaan:

-De Zomer

De Zomer (West-Terschelling) staat bekend om zijn bierkaart met sowieso 100 verschillende biertjes. De perfecte plek om zomers buiten op het terras te zitten of ’s winters binnen spelletjes te spelen. Ze serveren daarnaast gewoon de hele avond kleine happas zoals Terschellinger kaas, droge worst en nacho’s! Favoriet!

-Het Zwaantje

Wanneer je ’s avonds zin hebt in een borrel en gezellig gesprek ben je bij het Zwaantje (West-Terschelling) aan het juiste adres. Hier verzamelen de meeste eilanders en zeilers zich. Zomers staat iedereen op straat en is het een en al gezelligheid.

-De Zeevaart

Heb je geen zin in een goed gesprek, maar wil je gewoon knetterhard dansen? Dan ga je op West naar de Zeevaart. Hier verzamelen de Zeevaartschool-studenten zich en dans je tot dat je er bij neer valt. Oordopjes zijn hier geen overbodige luxe.

-De Stoep

Dansen doe je op Terschelling toch wel echt het beste in De Stoep (Midsland). In de zomervakantie staat deze afgeladen met jeugd van Appelhof en Terpstra en is het alleen al leuk om buiten met een biertje te kijken naar de rijen die zich vormen voor de deur.

-De Wyb

Naast de Stoep is ook de Wyb in Midsland een goede optie om je dagelijks portie beweging te krijgen. Hier kun je terecht als je meer fan bent van coverbandjes, maar ook deze staat zomers afgeladen vol met de jeugd van Terpstra en Appelhof.

-De Dammesaan

Voor wanneer je wil darten, bier wil drinken of zin hebt in frituur. En het is de enige echte karaokebar op Terschelling!

-De Groene Weide 

In De Groene Weide treedt elke avond dè volkszanger van Terschelling, Hessel, samen met zijn dochter Tess op. Hier drink je jutters tot je niet meer weet wat voor of achter is. In de winter verzamelt heel het eiland zich op vrijdagavond in De Groene Weide en ga je gegarandeerd op de kop naar huis.

Dit zijn mijn persoonlijke tips. Het kan dus zijn dat ik restaurantjes of winkeltjes niet benoem, dat komt dan gewoon doordat ik er niet (vaak) kom of nog nooit geweest ben. Het zijn echt de plekjes waar ik zelf graag heen ga. Heb jij nog tips of heb ik iets gemist? Laat het weten!

Voor meer informatie over bijvoorbeeld slapen op Terschelling kun je het beste terecht bij de VVV.

comments

Tosca

HBO Creatieve media & technologie | Pre-Master Interieurarchitectuur design | 23 | Creative | Concept Design | Food | Technologie | Trendresearch