Denemarken wil belasting heffen op vlees

with Geen reacties

Als er een gebied is dat hoog op mijn lijstje ‘nog te bezoeken’ staat, dan is het dat wel Scandinavië. Hoewel ik echt geen kenner ben en me er nog nooit echt goed in verdiept hebt, spreekt de cultuur, de natuur (Noorderlicht!) en de politiek mij heel erg aan!

Duurzaamheid staat in Scandinavië bijvoorbeeld heel erg hoog in het vaandel. Waar de rest van de wereld (naar mening) vrijwel alleen maar ‘debatteert’, laten ze in Scandinavië zien hoe het eigenlijk zou moeten.

Momenteel komt Denemarken volgens The Local bijvoorbeeld met een voorstel op belasting te heffen op rood vlees. Op rood vlees? Ja, op rood vlees! Wat veel mensen namelijk niet (willen) weten, is dat de veehouderij voor 15 procent verantwoordelijk is voor alle broeikasgassen op de wereld. Wanneer de hele wereld vegetariër zou zijn, zouden de broeikasgassen met 63 (!) procent dalen.

Als je denkt dat ik nu zo’n vegetarische/veganistische hippie ben, dan heb je het mis. Ik ben gek op vlees. Ik houd van vlees. Maar naar het zien van de documentaire Cowspiracy, ging er toch ook bij mij een knopje om. Niet dat ik plots vegetariër ben geworden, maar ik ben er wel bewuster van en eet wel minder vlees per week.

Door middel van het heffen van belasting hoopt de Deense Ethiekraad dat de consumptie ervan wordt verminderd. Of het voorstel ook echt gehanteerd gaat worden is nog maar de vraag. De Deense Raad voor Agricultuur en Voeding zegt dat het invoeren van belasting bijvoorbeeld enorm veel kost en minimale resultaten oplevert.

comments