Julia: Het nieuwe autistische personage van Sesamstraat

Sesamstraat, het kinder-programma dat in 1969 voor het eerst in de VS op televisie kwam (!), heeft onlangs een nieuw personage aan de ‘crew’ toegevoegd. Naast Tommy, Pino en ieniemienie is nu ook Julia een van de muppets in het kinderprogramma, laat de NOS weten. Belangrijk en heel erg interessant is dat ‘Julia’ zich anders gedraagt dan de andere personages in de serie. Dit is omdat de makers Julia autisme hebben gegeven.

Sesamstraat is ooit begonnen als experiment. Met het experiment wilden ze kijken of ze kinderen iets konden bij brengen met een televisieprogramma. Het feit dat Sesamstraat niet meer weg te denken is van de (Nederlandse) televisie, zegt denk ik genoeg. Nu willen de makers door middel van Julia kinderen meer leren over (de kenmerken van) autisme.

Zo ziet Julia er niet anders uit dan de rest van de muppets. Ze is alleen drukker dan de andere personages en gedraagt ze zich in situaties anders. In onderstaande video wordt Julia bijvoorbeeld voorgesteld. Hierin speel ze samen met de anderen tikkertje. Julia speelt echter een ander soort tikkertje: ze springt enthousiast op en neer. Iedereen besluit mee te doen. Wanneer ze echter een sirene hoort stopt ze, bedekt ze haar oren en kijkt ze angstig. Een ander personage legt vervolgens uit dat Julia even een pauze nodig heeft, waarna ze daarna weer met zijn allen verder spelen.

Julia wordt in de VS op 10 april geïntroduceerd. Omdat niet alle personages uit de VS ook in Nederland te zien zijn, is niet duidelijk of Julia ook in Nederland geïntroduceerd wordt.

 

comments

Tosca

HBO Creatieve media & technologie | Pre-Master Interieurarchitectuur design | 23 | Creative | Concept Design | Food | Technologie | Trendresearch